Χρ. Ζώης (με νόημα): "Μόνο ο Καραμανλής μπορεί να συγκεντρώσει τους 180. Και περισσότερους..."

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ο (γνωστός) Ανωμερίτης έκανε διαγωνισμό 200 εκατ. ευρώ στον ΟΛΠ μόνο με ...μία εταιρεία!

«Με απείλησε ότι θα μου κόψει το πόδι με πριόνι!» Πού είχε πάει το προηγούμενο βράδυ ο Νικολόπουλος

 

10 Μαρτίου 2008

Η απεργία στη ΔΕΗ...

,
Γράφει ο Νικόλαος Ιωάννου
,,
Τις τελευταίες μέρες με αφορμή την απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ διαβάζουμε στο παρόν Blog διάφορα άρθρα που αμφισβητούν το δικαίωμα των εργαζομένων στην Απεργία με αποκορύφωμα αυτό της Ηλέκτρας Γραμματικού, η οποία χαρακτηρίζει τους εργαζομένους της ΔΕΗ βολεμένους των 3200 ευρώ, αμόρφωτους και αντιδημοκρατικούς.
Είναι αληθές ότι στο παρελθόν γινόταν προσλήψεις κομματικές στην ΔΕΗ από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Για κάποια περίοδο όμως εφαρμόστηκε ο νόμος Πεπονή και έτσι μια μερίδα ανθρώπων προσλήφθηκαν αξιοκρατικά με βάση τους τίτλους σπουδών τους. Μεταξύ αυτών είμαι και εγώ, και θέλω να τονίσω στην Ηλέκτρα Γραμματικού ότι δεν πέρασα από κανένα κομματικό γραφείο πριν καταθέσω την αίτηση μου.
Η κυβέρνηση της επανίδρυσης του κράτους, κατήργησε τον ΑΣΕΠ για τη ΔΕΗ με τη φθηνή δικαιολογία ότι είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και το κράτος δεν έχει την πλειοψηφία των μετοχών. Έτσι ο εργάτης και η καθαρίστρια πρέπει να δώσουν την περιβόητη γαλάζια συνέντευξη (για την οποία το Συμβούλιο Επικρατείας έχει εκδώσει αποφάσεις που ακυρώνουν την διαδικασία αν δεν γίνεται αξιοκρατικά) ενώ ο διοικητής της Επιχείρησης ο οποίος να σημειώσουμε ότι διοικεί την μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας μπορεί να διορίζεται από την κυβέρνηση χωρίς συνέντευξη... (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)
Όσοι εργαστήκαμε σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις γνωρίζουμε ότι οι προσλήψεις γίνονται από εταιρείες που εξειδικεύονται στο ανθρώπινο δυναμικό οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις εδρεύουν στο εξωτερικό. Αν λοιπόν η σημερινή κυβέρνηση ήθελε να στελεχώσει τη ΔΕΗ με αξιόλογο προσωπικό θα καλούσε ειδικούς να επιλέξουν το προσωπικό μιας εισηγμένης κατά τα άλλα εταιρείας και δεν θα προχωρούσε σε προσλήψεις ημετέρων μέσω διαβλητής διαδικασίας. Η κ. Ηλέκτρα Γραμματικού όπως και άλλοι έγραψαν ότι ο μισθός των “βολεμένων” υπαλλήλων της ΔΕΗ που απεργούν είναι 3200 ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των υπαλλήλων της ΔΕΗ αμείβονται με αρκετά λιγότερα χρήματα (οι πρωτοδιόριστοι φτάνουν τα 800 ευρώ) και μόνο όσοι εργάζονται σε ορυχεία βάρδιες, Κυριακές και Αργίες με προϋπηρεσία περισσότερο από 20χρόνια μπορούν να φτάσουν τα 2900. Καλώ όμως τον οποιοδήποτε που αμφισβητεί τις συνθήκες των εργασίας αυτών των ανθρώπων να δοκιμάσει να εργαστεί στην θέση τους για μια βδομάδα. Η απεργία της ΔΕΗ ανησυχεί την κυβέρνηση διότι ο περιβόητος νόμος για το ασφαλιστικό δεν θα περάσει γρήγορα και ανώδυνα όπως επιθυμούσε. Η κυβέρνηση χαρίζει στη ΔΕΗ και στους μετόχους της 20 δις ευρώ που ανήκουν στους εργαζόμενους. Τα χρήματα αυτά είναι οι κρατήσεις των ασφαλιστικών εισφορών που για δεκαετίες η ΔΕΗ χρησιμοποίησε για κατασκευή μονάδων και δικτύων. Και ευτυχώς διότι γλίτωσαν έτσι από την ληστεία των αποθεματικών που έγινε με τη μέθοδο των ομολόγων. Με το νόμο της κας Πετραλιά οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στέλνονται στο ΙΚΑ (! ) αφού τους έχουν παρακρατήσει τα κεφάλαια που σχηματίστηκαν από εισφορές δεκαετιών. Δικαιούμαι λοιπόν να θέσω το ερώτημα: Ποιος εργαζόμενος ή ελεύθερος επαγγελματίας θα δεχόταν την καταλήστευση των κεφαλαίων του ταμείου του;
Γιατί όλοι αυτοί οι “αγανακτισμένοι” πολίτες δεν γράφουν τίποτα για τους βουλευτές και δημάρχους που θα λαμβάνουν 2000ευρώ σύνταξη με θητεία μόλις 4ετών; Γιατί δεν αναφέρονται στους δεκάδες γενικούς γραμματείς υπουργείων (Ζαχόπουλος και πολλοί άλλοι) που δικαιούνται σύνταξη ανεξάρτητα του χρόνου που θήτευσαν, στις θέσεις που τους “βόλεψε” η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός; Γιατί δεν γράφουν τίποτα όταν παραλύουν τα νοσοκομεία από τις απεργίες των γιατρών; Δεν κινδυνεύουν ασθενείς όταν αναβάλλονται ιατρικές εξετάσεις και χειρουργεί! α; Όταν απεργούν οι καθηγητές τα παιδιά δεν υφίστανται ταλαιπωρία; όταν απεργούν τα ταξί, δεν ταλαιπωρούνται οι πολίτες; Γιατί τότε δεν εμφανίζονται στα παράθυρα δημοσιογράφοι να εγκαλούν τους συνδικαλιστές τους;
Τέλος να πω στην Ηλέκτρα Γραμματικού ότι τουλάχιστον για τους εργαζόμενους σε ορυχεία παλιότερα δεν απαιτούσαν πανεπιστημιακούς τίτλους και έτσι οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ μπορεί να είναι και απόφοιτοι Δημοτικού ή Γυμνασίου. Επίσης αν κάποιοι από αυτούς έχουν μεγάλη εξουσία στην επιχείρηση η ευθύνη για αυτό ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, η οποία στηρίζει τη ΔΑΚΕ .....και φυσικά στο ΠΑΣΟΚ που στηρίζει την ΠΑΣΚΕ.


Δημοσίευση σχολίου